Antalya’da Hobi Olarak Başladığı Balık Çiftliğinde Milyonlarca Genç Alabalık ve Somon Yetiştiriyor
Antalya’nın Akseki ilçesinde hobi olarak kurduğu balık çiftliğinde milyonlarca yavru alabalık ve somon yetiştiriyor. 65 yaşındaki üretici Halil Arslan, yıllık 12 milyonluk kapasitesiyle hem yurt içi hem de yurt dışında satışlarını artıracak.
Sinanhoca İlçesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Halil Arslan, 1976 yılında yurt dışına çıkıp 2015 yılında geri döndü. Doğup büyüdüğü Sinanhoca İlçesi’ne yerleşen Arslan, hobi olarak alabalık ve somon yetiştirmeye başladı. 30 yıl önce kurduğu çiftlik. 2021 yılında somonunun yumurtalarını alıp yavru üreten ilk kişi Arslan oldu. Arslan, 1 milyon kapasiteyle başlayıp, yürüttüğü projelerle üretimini 9 milyon 500 bine çıkardı. Hedefi önümüzdeki yıllarda 12 milyon yumurtadan yavru alabalık ve somon üretmek.
Yavru üretim tesisinde dişi alabalık yetiştirdiğini belirten Arslan, “Önümüzdeki ay yumurta sağımına başlayacağız. Hedefimi her yıl artırıyorum. Gelecek yıl bir balığı iki kez sağacağız. Şu anda hayata geçirme çalışmalarım devam ediyor. Onun projesine ilk başladığımda yıllık kapasite 1 milyondu.” Çiftliğimizi şu anda 9 buçuk milyonluk kapasiteye çıkardık” dedi.
“Gençler benden örnek almalı”
40 yıl yurt dışında kaldığını, 2015 yılında Türkiye’ye döndüğünü anlatan Arslan, “Daha önce çiftliğimiz vardı. 2 yıldır yumurta üretimine döndüm. İlk başta 1 milyon yumurtayla başladık, şimdi yumurta üretimini artırdık.” Kapasiteyi 9,5 milyon yumurtaya çıkaracağız. Gelecek yıl 12 milyon yumurta üretmeyi hedefliyoruz.” Bu yıl kışın sağıma başlayacağız. Şu anda 8 bin Amerikan ve Fransız damızlık balığımız var. Sağımlarının ardından kapalı sisteme geçeceğiz. Yazlık ve kışlık yumurta alacağız. Sağlıklı balık yetiştirebilmemiz için şu anda tesisimizin tamamını kapatıyoruz. Ekonomiye nasıl daha iyi katkıda bulunabiliriz? “Ben bulunalım diye projeler üretiyorum. 65 yaşındayım, gençlerin bizi örnek alması lazım. Emekli olmama rağmen hala çalışıyorum ve çalışmaya devam ediyorum” dedi.
“Havuz sayısı artırıldı”
Tesisine yenilikler getirmeye devam ettiğini belirten Arslan, “Yeni kuluçka makineleri aldım. Şu anda 25 kuluçka makinemiz var. Kendi anaçlarımız olmadığı için yumurtaları dışarıdan gözlemlenen yumurtalar olarak satın alıyorum. Yumurtanın gözlemlenme süresi yaklaşık bir haftadır. Bir hafta kuluçka makinesinde kaldıktan sonra yumurtalar çatlar.” Bunları yetiştirme havuzlarına atıyoruz. Yemlere alıştıktan sonra yetiştirme havuzlarına atıyoruz. 28 adet üreme havuzumuz ve 35 adet büyük havuzumuz bulunmaktadır. Bu yıl kış dönemi için 8 bin damızlık süt sağacağım. Daha sonra dönem sistemine geçeceğiz. 3 ay boyunca güneşe maruz kalacak. Gündüz ve gece. “Aydınlatılacak ve iki kez yumurtamız olacak. Yani yaz-kış süt sağacağız. Dışarıdan yumurta almayı bırakıp kendimiz üreteceğiz” dedi.
“Türkiye’nin her yerine gönderim yapıyoruz”
Yetiştirdiği yavruları Türkiye’nin her yerine gönderdiğini kaydeden Arslan, “1 gramdan 5-10 grama kadar ürettiğimiz yavruları talebe göre Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Ürettiğimiz yavrular çoğunlukla yurtdışına gidiyor. Doğu bölgesinde ürettiğimiz balıkların tamamı dişi alabalıktır. Genel olarak hepsi somondur.” Yurt dışına yetiştirilip ihraç edilmektedir. Tesisimizi tamamladığımızda yıllık kapasiteyi 12 milyona çıkaracağız. Mevcut 4 bin Amerikan ve 4 bin Fransız ırkı dişi balığımızı sağacağız. Bu kış onları sağacağız. Bu yıl en kötü şartlarda 8 milyon civarında yumurta bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde “Önümüzdeki yıllarda 20 milyon civarında yumurta üretmeye başlayacağız. Gelecek yıl inşa edip tamamlayacağımız yeni tesislerle kapasitemizi her yıl artıracağız. Sofralık gıda konusunda devam eden bir projemiz var. Elimizden geldiğince üretim kapasitesiyle ekonomiye katkı sağlıyoruz” dedi. – ANTALYA